Jdi na obsah Jdi na menu

Politický kompas – změřte si svou politickou orientaci

http://www.politicalcompass.org/test

Na tento test jsem narazila úplnou náhodou, ale je zajímavý a můžete si odpovědět na pár otázek týkajících se nejen ekonomických témat, ale také sociálních a lidských práv, či se srovnat s několika významnými světovými představiteli.

Jak to vůbec vzniklo dělení na pravici a levici? Pojmy pravice a levice pocházejí z konce 18. století, kdy byl ve Francii po Velké francouzské revoluci roku 1791 ustaveno Zákonodárné národní shromáždění, kdy zastánci revoluce (třetí stav) zasedali vlevo od předsedy, a zastánci minulého režimu (druhý stav - šlechta) zase vpravo. Označením pravice chápeme dnes konzervativní politické strany, které prosazují individualismus, čistě soukromé vlastnictví a odsuzují jakékoliv státní zásahy. Levici zase chápeme jako sociálně-demokratické, socialistické politické strany, které prosazují politickou i sociální rovnost a rozvíjejí sociální zabezpečení, vliv odborů apod. (Zdroj: Wikipedie)

Dělení na pravici a levici je podle mnoha odborníků už zastaralé, jak uvádní například Jiří Pehe ve svém článku Pravice a levice - matoucí pojmy, protože se tyto aspekty ve stranách prolínají, ale díky politickému kompasu http://www.politicalcompass.org/test si každý alespoň může orientačně ověřit, jak je na tom (z hlediska svých světonázorů) sám.

 

Obrazek

 

Obrazek

 

Obrazek

 

A zde jsou mé výsledky surprisewink

Obrazek

A po třech letech jsem si test udělala znovu, jistý posun je viditelný devil

kompas.png

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář